Qui ha dit que el xai és difícil de cuinar? Aquest mes us proposem una recepta molt fàcil de preparar a casa amb el xai ecològic que crien el Josep Maria i la Gemma de Cal Serrats, a Argençola, i que pots trobar als nostres supermercats. El restaurador Manel Pla t’ensenya com fer aquest original pla en un nou programa ‘El Gust de l’Anoia’ de Canal Taronja, amb la col·laboració de Supermas. Que vagi de gust!
Ingredients (per a 4 persones)
Per al xai al forn:
• 4 trossos de xai de 150g aproximadament
• oli d’oliva
• sal gruixuda
• 1 ramet de canyella
• 1 estrella anís
• 6 boletes de pebre jamaicà
• 8 dàtils
• 1 cap d’all
• 1/2 ceba
• cardamom
• pimentó dolç
• cúrcuma
• 1 cullerada de mel
• aigua mineral
Per al puré de guarnició:
• 2 patates
• 200g de xirivia
• 200g de carbassa
• 100g de pastanaga
• 100g de naps
• 200g de moniato
• 1 pera
• sal
• oli d’oliva
Com ho fem
1. En una cassola amb oli posem el xai, l’all i la ceba trossejats, els dàtils i totes les espècies. Per sobre hi tirem la mel i una mica de sal gruixuda.
2. Ho posem al forn a 150º i ho deixem coure unes 3 hores, donant-li la volta cada 20 minuts. El xai s’anirà torrant, l’aigua es reduirà i ens farà una salsa que aprofitarem, i la mel quedarà caramel·litzada.
3. Mentre es fa el xai preparem la guarnició amb producte de temporada. Pelem i trossegem totes les verdures i les posem en una olla amb sal, una mica d’oli d’oliva i aigua.
4. Tapem l’olla i fem una cocció molt lenta. Destaparem una mica perquè vagi traient l’aigua. Aixafem la verdura amb una forquilla fins fer-ne puré.
5. Per muntar el plat, posem el puré en una banda i el xai al centre, regat amb la salsa resultant de la reducció al forn. Ho completem amb una mica d’escarola i uns grans de magrana.